Zucchine ripiene di carne, czyli zapiekanki z cukinii z mięsem

Do tego dania można wykorzystać pozostały farsz z gołąbków, krokietów czy pierogów. Nie musi być mięsny, choć taki polecam najbardziej. W końcu nie samą kaszą jaglaną żyje człowiek ;) Zapiekanki można jeść i na gorąco, i na zimno - po kilkudniowym przechowaniu w lodówce wciąż smakują jak świeże. Doskonałe do sałatek i surówek.







Zapiekanki z cukinii z mięsnym farszem

Składniki:
- 200g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 mała cebula
-  jajko
- 100 g ryżu
- spora cukinia
- sól i pieprz


Przesmażone mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną cebulką, ugotowanym ryżem, jajkiem oraz solą i pieprzem. Cukinię przepoławiamy, następnie kroimy prostopadle jeszcze na pół. Farsz wkładamy do wydrążonych rynienek i zapiekamy całość ok. 25 minut.


Komentarze

Popularne posty