Smakowita jesień, czyli placki jabłkowe z powidłami śliwkowymi

Czas na jabłka, orzechy i przetwory - oznajmiła pani Jesień ;) Dzisiejszy przepis jest kwintesencją właśnie jabłek oraz powideł śliwkowych. Wziął się z wczorajszego wypadu na wieś - w opuszczonym sadzie znaleźliśmy kilka nieoberwanych jeszcze jabłoni. Niestety, spady z antonówki były już zgniłe, ale w drugich rozpoznaliśmy odmianę McIntosh, która już świetnie nadawała się do natychmiastowego jedzenia. Z tych właśnie jabłuszek powstało dzisiejsze śniadanie, którego zapach rozciągał się po domu aż do wieczora.





Placki jabłkowe z powidłami śliwkowymi

Składniki (na ok. 6 placuszków):
- jajko
- 300g mąki
- 0,3ml mleka
- 0,2 ml wody
- cztery średnie jabłka
- olej rzepakowy
- powidła śliwkowe (łyżka na każdy placek)
- waflowe kwiatki do przybrania

Z mąki, mleka, wody i jajka robimy jednolitą masę, mieszamy trzepaczką ok. 2 minut. Ma być lekka. Dorzucamy starte ze skórką jabłka, dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy okręgi lub owale łyżką, na to nakładamy powidła i smażymy po ok. 5 minut na każdej stronie, do uzyskania rumianego koloru. Podajemy na gorąco.




Komentarze

Popularne posty