Van Otlu Peyniri, czyli sałatka z tureckim serem i oejem dyniowym

Tytułowy Van Oltu Peyniri to nic innego jak ziołowy ser turecki. Jeden z najbardziej aromatycznych jakie jadłam, pochodzi miejscowości Van, gdzie rośnie najwięcej ziół jeśli chodzi o rejony tureckie. To nie tylko świetny dodatek do dań zimnych (sałatki czy przystawki), ale i na ciepło - do zapiekanek czy makaronów. Dziś proponuję Peyniri z rukolą i aromatycznym olejem dyniowym firmy SemCo. To najlepszy olej do sałatek, jaki mogę polecić, nie tylko ze względu na smak, ale i ciekawą barwę. Idealnie zgrał się z tureckim serem i porem.





Sałatka z tureckim serem i olejem dyniowym

Składniki:
- 150g rukoli
- kilka prążków pora
- pokrojony pomidor
- 100g pokrojonego z kostkę sera Van Otlu Peyniri
- cząber
- bazylia
- olej dyniowy (łyżka)

Rukolę płuczemy i wilgotne wkładamy do miski. Następnie dodajemy pozostałe składniki, a na końcu przyprawiamy i polewamy olejem.




Komentarze

Popularne posty