Kolory jesieni, czyli zapiekane jabłka faszerowane indykiem

 Złota polska jesień powoli odchodzi z kraju, ale my się nie dajemy. Spróbujmy zachować jej kolory i zapachy na talerzach. Jabłka, których nareszcie mamy wysyp, idealnie nadają się do spełnienia tego zadania. Poniższy przepis można przygotować także w wersji wegetariańskiej - wtedy zamiast indyka proponuję kaszę gryczaną.





Zapiekane jabłka faszerowane indykiem

Składniki:
- 4 duże jabłka
- 150 mięsa z indyka (zmielonego)
- 1 mała czerwona cebula
- 2 korniszony

- oliwa z oliwek
- tymianek
- zmielona czerwona papryka
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Jabłka myjemy, odcinamy wierzchy i łyżeczką wydrążamy miąższ. Posypujemy tymiankiem i skrapiamy cytryną. Cebulę oraz korniszony siekamy z kostkę, dodajemy indyka doprawiamy. Wydrążone jabłka napełniamy przygotowanym farszem, następnie przykrywamy wierzchem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około pół godziny.



Komentarze

Popularne posty