W palestyńskiej kuchni, czyli po prostu Makluba
Palestyńska kuchnia zawiera przede wszytkim 4 główne tradycyjne potrawy. Pierwsza nazywa się Makluba („do góry
nogami”) - zawiera ryż, kurczaka, kalafiora oraz wiele arabskich
przypraw, w szczególności kardamon. Podobne danie – Al Kidra - składa się z
jagnięciny, ryżu, czosnku, ciecierzycy i podobnych przypraw. Kolejna
potrawa – Dolma - przygotowywana jest z liści winogron oraz ryżu z
dodatkiem warzyw lub mięsa. Jest ona dosyć pracochłonna, ponieważ każdą
porcję trzeba przyrządzić oddzielnie. Ostatnie z tradycyjnych dań składa
się z arabskiego chlebka, cebuli, specjalnych przypraw i kurczaka.
Dziś bierzemy się za Maklubę - zaraz dowiecie się, dlaczego nazywa się tak, a nie inaczej :) Powiem szczerze, że danie nie zalicza się do tych prostych i szybkich, ale jest idealne dla kulinarnych eksperymentatorów.
Makluba
Dziś bierzemy się za Maklubę - zaraz dowiecie się, dlaczego nazywa się tak, a nie inaczej :) Powiem szczerze, że danie nie zalicza się do tych prostych i szybkich, ale jest idealne dla kulinarnych eksperymentatorów.
Makluba
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- kilka różyczek kalafiora
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 filiżanka ryżu basmati
- 30 dkg gotowanej miękkiej wołowiny np. pręga wołowa
- bulion wołowy lub wołowo-drobiowy ilości takiej, aby zakryć składniki ułożone w garnku
- olej
- przyprawa Baharat
- sól - kilka szczypt, ilość zależna od tego jak słony jest bulion
- kilka łyżek orzechów pinii i nerkowców
- natka
pietruszki do przybrania
Przyprawa
Baharat
(proporcje
podane dla mielonych przypraw)
- 2 łyżki czarnego pieprzu
- 2 łyżki papryka chilli
- 2 łyżki kuminu
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżka gałki muszkatałowej
- 1 łyżka cynamonu
- Ryż na moczyć w ciepłej wodzie na 30 minut. A następnie odsączyć na sicie.
- Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm, posolić aż puści gorzki sok. Po 20 minutach przepłukać bakłażana na sicie pod bieżącą wodą. Osuszyć dokładnie bakłażana na ręczniku papierowym. Plastry bakłażana smażyć na patelni z dodatkiem oleju, aż się zrumienią.
- Przełożyć bakłażana na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
- Kalafiora rozdzielić na małe różyczki.
- Marchewki pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Niewielki garnek (ok. 20 cm średnicy) wysmarować olejem i wyłożyć plastrami bakłażana.
- Następnie nasypać cienką warstwę ryżu, dodać niewielką szczyptę soli i obficie obsypać przyprawą Baharat.
- Nałożyć warstwę wołowiny pokrojonej w niewielką kostkę. Mięso posypać cebulą i dodać pozostałe warzywa.
- Dodać kolejną warstwę ryżu z przyprawami.
- Następnie mięso i warzywa.
- Ostatnią warstwę ułożyć z ryżu i przypraw.
- Dodać tyle bulionu, aby zakrył ryż, ale nie więcej.
- Garnek zakryć szczelnie pokrywką, ustawić na kuchence. Po zagotowaniu bulionu, zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i gotować ok. 30 minut.
- Po ugotowaniu, nałożyć na wierzch garnka duży talerz i obrócić ,,do góry nogami".
- Wierzch
dania posypać uprażonymi na patelni orzechami i natką pietruszki.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco! Zaraz biorę się do roboty,pozdrawiam!
Usuń