Khao Soi, czyli makaron z ciasta ryżowego po tajsku
Khao Soi znaczy tyle co cięty ryż. Aby przygotować ten makaron ryżowy
płat ciasta rozkłada się na płótnie, umieszczonym nad garnkiem z wrzącą
wodę. Ciasto ugotowane na parze zwija się i tnie nożyczkami. Tak
przynajmniej stanowi tradycja w północnym Laosie, gdzie danie to powstało, inspirowane birmański On No Khauk Swe – makaron topi się tu w gęstej zupie.
Gdy Khao Soi dotarło do Tajlandii straciło już jednak jakiekolwiek związki z ryżem – makaron ryżowy zamieniono na pszenno-jajeczny, chociaż sporadycznie używa się też ryżowego varmicelli. W Chiang Mai, stolicy regionu, stało się to rodzajem makaronowej zupy curry (najczęściej z kurczakiem), popularnej wśród ulicznych sprzedawców.
Khao Soi
Składniki
Wszystkie warzywa oraz mięso dokładnie umyć i osączyć z
wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Czosnek i cebulę obrać ze
skóry. Cebule pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i
wyłożyć na nią czosnek, pokrojony drobno imbir, ziarna kolendry oraz
gorczycy i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Następnie smażone
składniki przełożyć do moździerza i razem utłuc na drobną masę. Potem
rozgrzać olej na patelni, dodać do niego utłuczoną masę, pokrojoną
drobno cebulę dymkę i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników
wlać 0,5 szklanki mleka kokosowego, dodać curry, wymieszać i gotować na
małym ogniu do czasu, aż większość płynu wyparuje. Wtedy dodać do tego
pokrojone na kawałki piersi kurczaka, wlać około 3 szklanki wody, 0,5
szklanki mleka kokosowego, dodać pokrojoną w plastry cebulę, pomidory,
doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i gotować do miękkości
mięsa. Nad gotującą się potrawą położyć płaty ciasta ryżowego i trzymać
przez 1,5 minuty. Następnie płaty pokruszyć na drobne kawałki, dodać do
całości, dokładnie wymieszać i zagotować. Zupę ponownie doprawić do
smaku przyprawami i przelać na talerz. Na wierzch wyłożyć pokrojoną w
plastry czerwoną paprykę chili oraz liście mięty.
Gdy Khao Soi dotarło do Tajlandii straciło już jednak jakiekolwiek związki z ryżem – makaron ryżowy zamieniono na pszenno-jajeczny, chociaż sporadycznie używa się też ryżowego varmicelli. W Chiang Mai, stolicy regionu, stało się to rodzajem makaronowej zupy curry (najczęściej z kurczakiem), popularnej wśród ulicznych sprzedawców.
Khao Soi
- 4 płaty ciasta ryżowego
- 4 cebule dymki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 suszone papryczki czerwone chili
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście mięty
- 2 łyżeczki łuskanych nasion kolendry
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 szklanki mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- olej
- sól
- pieprz
Komentarze
Prześlij komentarz