Khao Soi, czyli makaron z ciasta ryżowego po tajsku

Khao Soi znaczy tyle co cięty ryż. Aby przygotować ten makaron ryżowy płat ciasta rozkłada się na płótnie, umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodę. Ciasto ugotowane na parze zwija się i tnie nożyczkami. Tak przynajmniej stanowi tradycja w północnym Laosie, gdzie danie to powstało, inspirowane birmański On No Khauk Swe – makaron topi się tu w gęstej zupie.
Gdy Khao Soi dotarło do Tajlandii straciło już jednak jakiekolwiek związki z ryżem – makaron ryżowy zamieniono na pszenno-jajeczny, chociaż sporadycznie używa się też ryżowego varmicelli. W Chiang Mai, stolicy regionu, stało się to rodzajem makaronowej zupy curry (najczęściej z kurczakiem), popularnej wśród ulicznych sprzedawców.




Khao Soi

Składniki
  • 4 płaty ciasta ryżowego
  • 4 cebule dymki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 suszone papryczki czerwone chili
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście mięty
  • 2 łyżeczki łuskanych nasion kolendry
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 szklanki mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • olej
  • sól
  • pieprz
Wszystkie warzywa oraz mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Czosnek i cebulę obrać ze skóry. Cebule pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i wyłożyć na nią czosnek, pokrojony drobno imbir, ziarna kolendry oraz gorczycy i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Następnie smażone składniki przełożyć do moździerza i razem utłuc na drobną masę. Potem rozgrzać olej na patelni, dodać do niego utłuczoną masę, pokrojoną drobno cebulę dymkę i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników wlać 0,5 szklanki mleka kokosowego, dodać curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż większość płynu wyparuje. Wtedy dodać do tego pokrojone na kawałki piersi kurczaka, wlać około 3 szklanki wody, 0,5 szklanki mleka kokosowego, dodać pokrojoną w plastry cebulę, pomidory, doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i gotować do miękkości mięsa. Nad gotującą się potrawą położyć płaty ciasta ryżowego i trzymać przez 1,5 minuty. Następnie płaty pokruszyć na drobne kawałki, dodać do całości, dokładnie wymieszać i zagotować. Zupę ponownie doprawić do smaku przyprawami i przelać na talerz. Na wierzch wyłożyć pokrojoną w plastry czerwoną paprykę chili oraz liście mięty. 
 
 

Komentarze

Popularne posty