Co ma Meksyk do Japonii? Czyli tacos z kurczakiem jak sajgonki

 A propos kukurydzy - oto przepis na tacos (placki z mąki kukurydzianej z nadzieniem) zawijane w nieco nietypowy sposób - prawie jak sajgonki. Można e jeść pałeczkami lub palcami (polecam wersję drugą, wygodniejsza).


 
Tacos z kukurydzą i kurczakiem
 
Składniki
  • 10 kukurydzianych placków do tacos
  • 2 piersi z kurczaka
  • puszka krojonych pomidorów
  • mała czerwona papryka
  • papryczka chili
  • puszka kukurydzy
marynata do kurczaka:
  • sok z połowy limonki
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka słodkiej papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka ziarenek kolendry
dodatki:
  • awokado
  • kwaśna śmietana
  • cheddar
Kmin i kolendrę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz paprykę, mieszamy. Przyprawy dodajemy do soku z cytryny i limonki. Oczyszczonego kurczaka kroimy w niewielką kostkę, dodajemy do marynaty. Mieszamy i odstawiamy na czas krojenia papryki. Zarówno zwykłą jak i chili kroimy w małą kosteczkę. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy posiekane papryki i zalewamy całość pomidorami z puszki. Dusimy do czasu aż woda z pomidorów odparuje. Następnie dodajemy kukurydzę. Mieszankę nakładamy do kukurydzianych placków, zawijamy w sajgonkę.
Podajemy z kawałkami awokado, starym serem cheddar oraz śmietaną.

Komentarze

Popularne posty