Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna

Z czym kojarzy Ci się Finlandia? Może z niezapomnianą z dzieciństwa Krainą Muminków, może z tzw. białymi nocami, a może reniferami? Mnie - ze wszystkim po trochu. O "kraju moczar" można by opowiadać długo i ciekawie, ale skupię się na dzisiejszym przepisie. Choć Finowie nie przepadają za dużą ilością przypraw, to ich dania są smakowite i aromatyczne - szczypiorek dodają właściwie tylko do zupy rybnej.



Fińska zupa rybna

Składniki:
0,7 l wody
1 łyżeczka soli
1 cebula
4-6 ziemniaków
300 g łososia
śmietana 
pieprz
Zagotuj wodę z przyprawami. Obierz i posiekaj ziemniaki oraz cebulę i wrzuć do wody. Gotuj około pięciu minut, następnie dodaj pokrojoną rybę i gotuj przez piętnaście minut. Dodaj śmietanę. Podawaj zupę z żytnim pieczywem przybraną szczypiorkiem.


Komentarze

Popularne posty