Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna
Z czym kojarzy Ci się Finlandia? Może z niezapomnianą z dzieciństwa Krainą
Muminków, może z tzw. białymi
nocami, a może reniferami? Mnie - ze wszystkim po trochu. O "kraju moczar" można by opowiadać długo i ciekawie, ale skupię się na dzisiejszym przepisie. Choć Finowie nie przepadają za dużą ilością przypraw, to ich dania są smakowite i aromatyczne - szczypiorek dodają właściwie tylko do zupy rybnej.
Fińska zupa rybna
Składniki:
0,7
l wody
1 łyżeczka soli
1 cebula
4-6 ziemniaków
300 g łososia
1 łyżeczka soli
1 cebula
4-6 ziemniaków
300 g łososia
śmietana
pieprz
Zagotuj wodę z przyprawami. Obierz i posiekaj
ziemniaki oraz cebulę i wrzuć do wody. Gotuj około pięciu minut,
następnie dodaj pokrojoną rybę i gotuj przez piętnaście minut. Dodaj śmietanę. Podawaj zupę z żytnim pieczywem przybraną szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz