Veggie and vegetable, czyli wegetariański gulasz
Od czasu do czasu warto odstawić mięso i wyczarować pyszne danie z warzyw. Gulasz warzywny to znakomite zestawienie produktów dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu
 oraz tych, którzy za dietą mięsną nie przepadają, a muszą dostarczyć do
 organizmu odpowiednią ilość białka. Dziś gulasz, w którym główną rolę odgrywają... pieczarki.
Gulasz wegetariański z pieczarkami
Składniki
- Cebula,
 - 2 łyżki oleju
 - 3 ząbki czosnku,
 - duża puszka pomidorów w zalewie
 - 0,8 - 1 kg pieczarek,
 - pęczek bazylii,
 - 1/4 litra bulionu
 - 200 g śmietany,
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
 - 1 łyżka octu winnego,
 - sól,
 - pieprz
 
Dusić na małym ogniu około 15 minut
Pieczarki oczyszczone i wypłukane przekroić na pól i podsmażyć na pozostałym oleju.
Do sosu pomidorowego dodać bulion i 150 g śmietany. Zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.
Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać z pieczarkami.
Dodać pokrojone listki bazylii, polać resztą śmietany.



Komentarze
Prześlij komentarz