Veggie and vegetable, czyli wegetariański gulasz
Od czasu do czasu warto odstawić mięso i wyczarować pyszne danie z warzyw. Gulasz warzywny to znakomite zestawienie produktów dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu
oraz tych, którzy za dietą mięsną nie przepadają, a muszą dostarczyć do
organizmu odpowiednią ilość białka. Dziś gulasz, w którym główną rolę odgrywają... pieczarki.
Gulasz wegetariański z pieczarkami
Składniki
- Cebula,
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku,
- duża puszka pomidorów w zalewie
- 0,8 - 1 kg pieczarek,
- pęczek bazylii,
- 1/4 litra bulionu
- 200 g śmietany,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka octu winnego,
- sól,
- pieprz
Dusić na małym ogniu około 15 minut
Pieczarki oczyszczone i wypłukane przekroić na pól i podsmażyć na pozostałym oleju.
Do sosu pomidorowego dodać bulion i 150 g śmietany. Zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.
Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać z pieczarkami.
Dodać pokrojone listki bazylii, polać resztą śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz