Veggie and vegetable, czyli wegetariański gulasz

Od czasu do czasu warto odstawić mięso i wyczarować pyszne danie z warzyw. Gulasz warzywny to znakomite zestawienie produktów dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz tych, którzy za dietą mięsną nie przepadają, a muszą dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość białka. Dziś gulasz, w którym główną rolę odgrywają... pieczarki.




Gulasz wegetariański z pieczarkami



Składniki
  • Cebula,
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku,
  • duża puszka pomidorów w zalewie
  • 0,8 - 1 kg pieczarek,
  • pęczek bazylii,
  • 1/4 litra bulionu
  • 200 g śmietany,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • sól,
  • pieprz
Cebule posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać czosnek roztarty z sola i rozdrobnione pomidory razem z zalewa.
Dusić na małym ogniu około 15 minut
Pieczarki oczyszczone i wypłukane przekroić na pól i podsmażyć na pozostałym oleju.
Do sosu pomidorowego dodać bulion i 150 g śmietany. Zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.
Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać z pieczarkami.
Dodać pokrojone listki bazylii, polać resztą śmietany.

Komentarze

Popularne posty