Bucatini all'amatriciana, czyli makaron z sosem i boczkiem

Brzmi może trochę obco, ale bucatini all'amatriciana to po prostu makaron z sosem. Bucatini z wyglądu jest bardzo podobny do spaghetti, jednak to tylko pozory - jest grubszy i bardziej sprężysty. Co ciekawe można go spożywać również na surowo. Amatriciana natomiast to bardzo wyrazisty sos, którego podstawą są zazwyczaj pomidory, boczek (choć częściej pancetta) i ser.

 
 
Bucatini all'amatriciana
 
Składniki:
500 g makaronu bucatini
200 g boczku
1 ostra papryczka
600 g pomidorów obranych ze skórki
100 g startego sera parmezan 
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
 
Na dużej patelni, rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, dodać posiekaną ostrą papryczkę, smażyć razem z boczkiem pokrojonym w kostkę przez około 4-5 minut. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i zagotować. Dusić razem przez ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje i doprawić solą do smaku. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Gdy będzie już gotowy, odsączyć z wody i przelać do sosu. Dokładnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawać ze świeżo utartym parmezanem. 



Komentarze

Popularne posty