Kubańskie rytmy, czyli Arroz con Pollo
Arroz con Pollo to w najprostszym tłumaczeniu ryż z kurczakiem. Kolejne podstawowe danie kuchni
kubańskiej. Proste i smaczne. Również wszelkiego rodzaju wersje Arroz con Pollo spotkasz we wszystkich krajach Ameryki Łacińskiej - od Chile i Argentyny po Kolumbię i Wenezuelę.
Wersja kubańska Arroz con Pollo zawiera czosnek, paprykę, oraz cebulę. Kurczak smażony jest do złocistego koloru, czasami dodawana jest rzodkiewka, szafran i pasta sezamowa. Na koniec dodaje się piwo do kurczaka. Dodatkiem do tego dania jest zielony groszek, oraz podpiekana papryka.
Arroz con Pollo
Wersja kubańska Arroz con Pollo zawiera czosnek, paprykę, oraz cebulę. Kurczak smażony jest do złocistego koloru, czasami dodawana jest rzodkiewka, szafran i pasta sezamowa. Na koniec dodaje się piwo do kurczaka. Dodatkiem do tego dania jest zielony groszek, oraz podpiekana papryka.
Arroz con Pollo
Składniki
- piers z kurczaka pojedyncza
- ryż brązowy 1 woreczek 100g
- marchewka 1 sztuka
- cebula duża 1 sztuka
- pomidory z puszki krojone bez skórki 0.5 puszki
- papryczka chilli 4 szczypty
- papryka czerwona 1/ 3sztuki
- papryka zielona 1/3 sztuki
- pędy bambusa w słoiku 2 łyżki
- sok z ananasa 3 łyżki
- seler naciowy łodyga 0.5 sztuki
- curry w proszku 1 łyżka
- bulion warzywny od 1/2 do 3/4 szklanki
- groszek
- pomidor cherry do dekoracji 2 sztuki
- sól i pieprz (do smaku)
- olej ryżowy 2 łyżki
- cukier opcjonalnie 0.5 łyżeczki
- czosnek 1 ząbek
Komentarze
Prześlij komentarz