Kubańskie rytmy, czyli Arroz con Pollo

Arroz con Pollo to w najprostszym tłumaczeniu ryż z kurczakiem. Kolejne podstawowe danie kuchni kubańskiej. Proste i smaczne. Również wszelkiego rodzaju wersje Arroz con Pollo spotkasz we wszystkich krajach Ameryki Łacińskiej - od Chile i Argentyny po Kolumbię i Wenezuelę.
Wersja kubańska Arroz con Pollo zawiera czosnek, paprykę, oraz cebulę. Kurczak smażony jest do złocistego koloru, czasami dodawana jest rzodkiewka, szafran i pasta sezamowa. Na koniec dodaje się piwo do kurczaka. Dodatkiem do tego dania jest zielony groszek, oraz podpiekana papryka.






Arroz con Pollo

Składniki
  • piers z kurczaka pojedyncza
  • ryż brązowy 1 woreczek 100g
  • marchewka 1 sztuka
  • cebula duża 1 sztuka
  • pomidory z puszki krojone bez skórki 0.5 puszki
  • papryczka chilli 4 szczypty
  • papryka czerwona 1/ 3sztuki
  • papryka zielona 1/3 sztuki
  • pędy bambusa w słoiku 2 łyżki
  • sok z ananasa 3 łyżki
  • seler naciowy łodyga 0.5 sztuki
  • curry w proszku 1 łyżka
  • bulion warzywny od 1/2 do 3/4 szklanki
  • groszek
  • pomidor cherry do dekoracji 2 sztuki
  • sól i pieprz (do smaku)
  • olej ryżowy 2 łyżki
  • cukier opcjonalnie 0.5 łyżeczki
  • czosnek 1 ząbek
Ryż brązowy ugotować. Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni na 2 łyżkach oleju ryżowego razem z przyprawą curry. Dodać pokrojone drobno i wcześniej umyte: paprykę czerwoną i zieloną, cebulę, marchewkę, seler naciowy. Wlać pomidorki z puszki i groszek. Podlać lekko bulionem. Dusić razem pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Na końcu odparować trochę wody dla zgęstnienia sosu, dolać sok z ananasa, dodać pędy bambusa i doprawić chilli, solą i pieprzem, czosnkiem rozgniecionym oraz ewentualnie cukrem.





Komentarze

Popularne posty