Smørrebrød , czyli duńskie kanapki
Smørrebrød to nic innego jak charakterystyczne duńskie kanapki, składające
się tylko z jednej kromki żytniego chleba i odpowiednio skomponowanych
dodatków. Na kanapkach często znajduje się mięso, ryba, owoce morza,
sosy, dressingi czy duńskie sery i koniecznie masło. Zazwyczaj serwuje się je z duńskim piwem lub
snapsem. Niezbędnym składnikiem kanapek jest żytni chleb wypiekany w
Danii od tysiąca lat. Taki chleb różni się trochę od tego, który występuje w innych krajach skandynawskich - jest mniej słodki, ciemniejszy i bardziej kwaśny, bogaty w witaminy i minerały. Ma jedną wadę - jego przygotowanie zajmuje... ponad dobę.
Smørrebrød ze śledziem
Skladniki:
- kromki żytniego chleba
- masło
- marynowane śledzie
- plasterki jabłka ze skórką
- masło
- sok z cytryny, sól, pieprz
Do przybrania:
- małe krążki cebuli
- gałązki koperku
Chleb posmarować masłem i ułożyć na nim ukośnie listki sałaty, tak aby wystawały trochę poza brzeg kanapki. Posolić i posypać pieprzem. Śledzia ułożyć w środku kanapki. Plasterki jabłka skropić sokiem z cytryny i ułożyć z obu stron ryby. Przybrać cebulą, koperkiem.
Smørrebrød ze śledziem
Skladniki:
- kromki żytniego chleba
- masło
- marynowane śledzie
- plasterki jabłka ze skórką
- masło
- sok z cytryny, sól, pieprz
Do przybrania:
- małe krążki cebuli
- gałązki koperku
Chleb posmarować masłem i ułożyć na nim ukośnie listki sałaty, tak aby wystawały trochę poza brzeg kanapki. Posolić i posypać pieprzem. Śledzia ułożyć w środku kanapki. Plasterki jabłka skropić sokiem z cytryny i ułożyć z obu stron ryby. Przybrać cebulą, koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz