A, kuku! Czyli kukurydza po meksykańsku


Nie bez powodu Meksyk nazywany jest kolebką kukurydzy. Czczona przez Majów, już trzy tysiące lat temu była podstawą wyżywienia i obiektem kultu, a dziś znane jest ponad 150 odmian tego warzywa. Można powiedzieć, że kuchnia meksykańska opiera się głównie na kukurydzy. Znane nam jej wcielenia jak popcorn, mąka czy płatki kukurydziane to co prawda nie to samo co świeża pachnąca kolba, ale pokazują wiele jej zastosowań.
 
Grillowana kukurydza po meksykańsku 
 
 
 
Składniki
  • kukurydza
  • masło
  • starty parmezan
  • papryczka chili
  • limonka
  • sól
Kukurydzę gotujemy do miękkości. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Na talerz wysypujemy tarty parmezan i posypujemy go posiekaną papryczką. Na gorącą kukurydzę nakładamy masło. Gdy się roztopi obtaczamy ją w serze z papryczką ,zapiekamy 10 minut  temperaturze 150 stopni. Możemy doprawić solą. Podajemy z limonką.

Komentarze

Popularne posty