Sweet, sweet Switzerland… czyli rösti z boczkiem
Ser stanowi podstawę wielu dań kuchni Szwajcarii, jak choćby fondue czy raclette (potrawa z topionego sera serwowana zazwyczaj z ziemniakami i malutkimi cebulkami). Chętnie jadane są także kiełbasy (Wurst) oraz cielęcina, którą w Zurychu podaje się w cienkich plastrach w sosie śmietanowym (Geschnetzeltes Kalbfleisch). W menu Szwajcarów często pojawiają
się świeże ryby, zwłaszcza w miejscowościach położonych nad jeziorami. Wegetarianie powinni spróbować Alpermagaroninen, czyli zapiekanego makaronu z serem, który podaje się zazwyczaj z gotowanym jabłkiem i cebulką. Tytułowe Rösti (chrupiące
smażone plasterki ziemniaczane) to tradycyjne danie w
niemieckojęzycznej Szwajcarii.
Rösti z boczkiem
1 łyżeczka kminku
200 g wędzonego, tłustego boczku
2 łyżki mleka
1 duża cebula
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo w osolonej wodzie i obrać po ugotowaniu.
Ziemniaki ugotowane i obrane zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać dodać do ziemniaków razem z przyprawami. Boczek pokroić w drobną kostkę i stopić na patelni. Do boczku dodać ziemniaki z cebulą i przesmażyć. Widelcem ugnieść i uformować płaski placek wielkości patelni. Skropić mlekiem, za pomocą talerza lub pokrywki odwrócić placek. Przyrumienić z jednej i z drugiej strony.
Rösti z boczkiem
Składniki:
1 kg ziemniaków1 łyżeczka kminku
200 g wędzonego, tłustego boczku
2 łyżki mleka
1 duża cebula
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo w osolonej wodzie i obrać po ugotowaniu.
Ziemniaki ugotowane i obrane zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać dodać do ziemniaków razem z przyprawami. Boczek pokroić w drobną kostkę i stopić na patelni. Do boczku dodać ziemniaki z cebulą i przesmażyć. Widelcem ugnieść i uformować płaski placek wielkości patelni. Skropić mlekiem, za pomocą talerza lub pokrywki odwrócić placek. Przyrumienić z jednej i z drugiej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz