Fare la scarpetta, czyli spaghetti caprese
Włosi nie pozwolą na zmarnowanie choćby odrobiny pysznego sosu. Dlatego, gdy już
wyjedzą cały makaron (lub inne "sosowe" danie), wrzucają po prostu kawałek chleba do talerza i
zagarniają nim to, co zostanie. Samą czynność nazywają „fare la
scarpetta” i bardzo ubolewamy z M., że jest ona w naszym kraju bardzo często postrzegana jako brak dobrych manier. Na szczęście się tym nie przejmujemy i praktykujemy scarpettę wszędzie ;) Poza tym, czy jest lepszy sposób na sprawdzenie, czy danie smakowało, niż umieszczenie kawałka chleba na stole? Według Włochów podobno nie. Dziś idealny przepis, żeby trochę popraktykować południowe zwyczaje.
Spaghetti caprese
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Pomidory zalać na chwilę wrzącą wodą, następnie przełożyć do zimnej, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić w kosteczkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory i podsmażać około 2 min, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać sól, pieprz oraz porwane listki bazylii.
Gotowy makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i oliwą, posypać kawałkami mozzarelli. Zapiec w piekarniku 10 minut.
Spaghetti caprese
Składniki
500g makaronu spaghetti
4-5 łyżek oliwy z oliwek
4-5 łyżek oliwy z oliwek
olej
2 duże pomidory malinowe
sól
pieprz
2 duże pomidory malinowe
sól
pieprz
świeża bazylia
ser mozzarella
2 duże ząbki czosnku
ser mozzarella
2 duże ząbki czosnku
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Pomidory zalać na chwilę wrzącą wodą, następnie przełożyć do zimnej, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić w kosteczkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory i podsmażać około 2 min, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać sól, pieprz oraz porwane listki bazylii.
Gotowy makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i oliwą, posypać kawałkami mozzarelli. Zapiec w piekarniku 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz