Fishy kissy, czyli pasta śledziowa
Nareszcie mam wymówkę, żeby skupić się na rybach - w końcu zaczął się Wielki Post i wiem, że częściej na naszym stole gośćmi będą planktonożercy :) Dziś coś idealnego i na śniadanie, i na kolację - pasta ze śledzia. Można do niej dodać marchewkę czy kukurydzę według uznania oraz ulubione przyprawy. Tu w wersji z groszkiem i wędzoną papryką.
Pasta śledziowa z groszkiem
Pasta śledziowa z groszkiem
Składniki::
8 filetów śledziowych solonych
1 por
1 por
3-4 jajka ugotowane na twardo
pieczarki
pieczarki
1 puszka zielonego groszku
1 średni majonez
papryka wędzona
1 średni majonez
papryka wędzona
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie 2-3 godziny. Pora
pokroić w krążki. Pieczarki wrzucić na krótko do wrzącej wody, a jajka ugotować na twardo. Odmoczone śledzie również pokroić w bardzo drobną kostkę. Połączyć wszystko razem i rozdrobnić, najlepiej za pomocą blendera. Na koniec poprószyć pieprzem, można posypać papryką.
Komentarze
Prześlij komentarz