Bosanski jezik, czyli burek po bośniacku z mięsem

Burek w Bośni wcale nie oznacza psa podwórkowego rasy kundlowej ;) Burek to danie typu fast-food, popularne na Półwyspie Bałkańskim. Placek wykonany z ciasta filo lub francuskiego nadziewanego serem (choć wersja wegetariańska jest przez Bośniaczki nazywany "pitą") czy mięsem, jest słynny również w Chorwacji, Czarnogórze, Serbii, Macedonii czy Słowenii. W każdym z krajów danie różni się niuansami ale zasada jest ta sama.




Burek po bośniacku z mięsem

Składniki
  • arkusz ciasta francuskiego
  • mięso mielone, 30 dag
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • jajko
  • olej




Mięso mielone usmaż na odrobinie oleju, dopraw solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Odstaw do przestygnięcia. Arkusz ciasta francuskiego podziel na sześć równych kwadratów. Każdy kwadrat ciasta rozciągaj w palcach tak, aby ciasto stało się jak najcieńsze. Na krawędź ciasta ułóż mięso. Ciasto zwiń w rulon, sklej końcówki i zawiń w ślimaka. Każdego burka posmaruj rozbełtanym jajkiem, ułóż na blasze i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.





Komentarze

Popularne posty