Spanakopita, czyli filo z nadzieniem ze szpinaku i sera

Kuchnia Cypru jest kolorowa i różnorodna - w końcu łączy w sobie wpływy greckie, tureckie i brytyjskie. Jedzenie dla Cypryjczyków to nie tylko smak, ale i ważny element życia towarzyskiego. Śniadania jadają niewielkie, lunch także dość skromny, ale równoważą to kolacyjną ucztą, na której nie może zabraknąć wina. Dzisiejsza spanakopita to nic innego jak ciasto z nadzieniem ze szpinaku i sera feta.





Spanakopita


Składniki
CIASTO:
-1,5kg mąki
- woda -
2 dkg drożdży
 -0,5 szklanki oleju
FARSZ:
-1,5 kg szpinaku
- 2 sery feta 45%
- szczypiorek
- koper
- 5 cebul
- 5 jaj
- czosnek
- sól, pieprz

Ze składników zrobić ciasto, podzielić na 2 części. Ciasto ma być tłuste i miękkie.
Szpinak ugotować, dobrze odcedzić. Dodać przyprawy, podsmażoną cebulę posiekaną w kostkę, posiekany koper, szczypior, jaja i fetę. Na dno blachy ułożyć 1 placek, farsz i 2 placek. Górny placek ponacinać nożem w kwadraty, posmarować wodą i olejem. Piec w 180 stopniach na rumiano.



Komentarze

Popularne posty