Na Wyspach Kanaryjskich, czyli papas arrugadas z sosem Aioli
Potrawy Wysp Kanaryjskich są proste, bazujące na rybach, mięsie
dostępnym na danej wyspie, warzywach i owocach. Różnorodne dania
z owoców morza, ryb (najpopularniejszymi są sardynki), a także aromatyczne sosy i zupy z aromatycznymi ziołami i przyprawami to znak rozpoznawalny kanaryjskiej kuchni. Mieszkańcy Wysp Kanaryjskich ziemniaki traktują podobnie jak i my - są popularnym dodatkiem obiadowym jak u nas, ale ilość wariantów ich podawania jest znacznie szersza. Bardzo znane są papas arrugadas -
ziemniaki gotowane w stężonym roztworze soli morskiej (tyle ile
się da rozpuścić), podawane głównie jako dodatek do potraw. Dziś przepis na te właśnie 'pomarszczone' ziemniaczki. Na Wyspach podaje się z sosami: czerwonym mojo rojo (z papryczek chilli) i zielonym mojo verde (z natki kolendry), ale idealnie pasuje tu też Aioli.
Papas arrugadas z sosem Aioli
Składniki:
Papas arrugadas z sosem Aioli
Składniki:
- młode ziemniaki (jak najmniejsze)
- sól morska (na kg ziemniaków 8 czubatych łyżek)
- 1 żółtko
- 4-6 ząbków czosnku
- szklanka dobrej oliwy
- sok z cytryny
- sół, pieprz
Ziemniaki umyć,
włożyć do garnka, zalać zimną wodą i dodać sól morską. Gdy
ziemniaki będą miękkie, należy je
odcedzić i jeszcze przez około 2 minuty gotować w garnku bez wody, tak
aby wyschły. Sól powinna się skrystalizować na łupinkach.
Czosnek wycisnąć przez praskę,
dodać żółtko i odrobinę soli, powoli dolewając oliwkę mieszać aż do
uzyskania konsystencji majonezu. Gdy zrobi sie za gęsty, można dodać w czasie ucierania dodać łyżkę przegotowanej wody. Na koniec ucierania wcisnąć sok z cytryny dla uzyskania lekko kwaskowego smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz