Na Wyspach Kanaryjskich, czyli papas arrugadas z sosem Aioli

Potrawy Wysp Kanaryjskich są proste, bazujące na rybach, mięsie dostępnym na danej wyspie, warzywach i owocach. Różnorodne dania z owoców morza, ryb (najpopularniejszymi są sardynki), a także aromatyczne sosy i zupy z aromatycznymi ziołami i przyprawami to znak rozpoznawalny kanaryjskiej kuchni.  Mieszkańcy Wysp Kanaryjskich ziemniaki traktują podobnie jak i my - są popularnym dodatkiem obiadowym jak u nas, ale ilość wariantów ich podawania jest znacznie szersza. Bardzo znane są papas arrugadas - ziemniaki gotowane w stężonym roztworze soli morskiej (tyle ile się da rozpuścić), podawane głównie jako dodatek do potraw. Dziś przepis na te właśnie 'pomarszczone' ziemniaczki. Na Wyspach podaje się z sosami: czerwonym mojo rojo (z papryczek chilli) i zielonym mojo verde (z natki kolendry), ale idealnie pasuje tu też Aioli.



Papas arrugadas z sosem Aioli

Składniki:
  • młode ziemniaki (jak najmniejsze)
  • sól morska (na kg ziemniaków 8 czubatych łyżek) 
  • 1 żółtko
  • 4-6 ząbków czosnku
  • szklanka dobrej oliwy
  • sok z cytryny
  • sół, pieprz
Ziemniaki umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i dodać sól morską. Gdy ziemniaki będą miękkie, należy je odcedzić i jeszcze przez około 2 minuty gotować w garnku bez wody, tak aby wyschły. Sól powinna się skrystalizować na łupinkach.
Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać żółtko i odrobinę soli, powoli dolewając oliwkę mieszać aż do uzyskania konsystencji majonezu. Gdy zrobi sie za gęsty, można dodać w czasie ucierania dodać łyżkę przegotowanej wody. Na koniec ucierania wcisnąć sok z cytryny dla uzyskania lekko kwaskowego smaku.

Komentarze

Popularne posty