Po prostu odżywczo, czyli kotleciki z jajek

Jeśli chodzi o moje poglądy kulinarne na temat jajek, to im prościej tym smaczniej. :) Jednak poniższy przepis trochę przełamuje to przekonanie - zamiast tradycyjnej jajecznicy na śniadanie, kotlety z jajek na obiad. Przepyszne, odżywcze, a do tego szybkie i proste. Idealne z sosem majonezowym.
 Najcenniejszym składnikiem jajka jest białko - pełnowartościowe, które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy. Oprócz tego spożywając jajka, dostarczamy organizmowi także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu – drogocennych składników mineralnych.
 
 
 
Kotleciki z jajek
 
Składniki
  • kilka ugotowanych jajek
  • jedno surowe jajko
  • pół cebuli
  • bułka tarta
  • dwie kromki pszennego chleba
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do pieczenia
Namaczamy chleb w niewielkiej ilości wody, odsączamy i dłonią rozgniatamy w misce.
Następnie wrzucamy dwie łyżki bułki tartej, surowe jajko, ostudzone ugotowane jajka pokrojone w niewielką kostkę  , pokrojoną w kostkę cebule, dodajemy przyprawy i starty ząbek czosnku.
Następnie całość mieszamy (najlepiej rękoma) i formujemy kotleciki. Potem gotowe "kulki" obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni do złocistego koloru na niewielkim ogniu.

Komentarze

Popularne posty