Po prostu odżywczo, czyli kotleciki z jajek
Jeśli chodzi o moje poglądy kulinarne na temat jajek, to im prościej tym smaczniej. :) Jednak poniższy przepis trochę przełamuje to przekonanie - zamiast tradycyjnej jajecznicy na śniadanie, kotlety z jajek na obiad. Przepyszne, odżywcze, a do tego szybkie i proste. Idealne z sosem majonezowym.
Najcenniejszym składnikiem jajka jest białko - pełnowartościowe,
które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu
aminokwasy. Oprócz tego spożywając jajka, dostarczamy organizmowi także wapnia, żelaza, magnezu,
fosforu i potasu – drogocennych składników mineralnych.
Kotleciki z jajek
Składniki
- kilka ugotowanych jajek
- jedno surowe jajko
- pół cebuli
- bułka tarta
- dwie kromki pszennego chleba
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- tłuszcz do pieczenia
Następnie wrzucamy dwie łyżki bułki tartej, surowe jajko, ostudzone ugotowane jajka pokrojone w niewielką kostkę , pokrojoną w kostkę cebule, dodajemy przyprawy i starty ząbek czosnku.
Następnie całość mieszamy (najlepiej rękoma) i formujemy kotleciki. Potem gotowe "kulki" obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni do złocistego koloru na niewielkim ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz