Japonia a rebours, czyli parówkowe sushi
Kuchnia jest podobna do życia - bywa nieprzewidywalna :) Kiedy zawitały u mnie Paryżanki, wiedziałam, że zrobię z nich coś niestandardowego. Nie mówię tu o mieszkankach stolicy Francji, ale o... parówkach. Dlaczego nie połączyć by najprostszego z wykwintnym? Ten przepis to świetny argument za eksperymentami i kombinacjami różnych kuchni.
Sushi z parówką
Sushi z parówką
2 szklanki ryżu Carlose, wypłukanego i osuszonego 1/2 szklanki wody 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 4 parówki Paryżanki 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki sosu z ostryg 1/4 szklanki cukru 6 arkuszy wodorostów nori 2 łyżki nasion sezamu
Przygotowujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W wysokiej rozgrzanej patelni mieszamy składniki
sosu oraz dodajemy przecięte na pół parówki. Smażymy ok. 5 minut.
Rozkładamy arkusz nori, a na nim równomiernie układamy ryż i posypujemy sezamem. Następnie za pomocą
noża lub łopatki odwracamy arkusz wodorostem do góry, układamy na nim parówki i zawijamy w rulon.
Kroimy na części.
Komentarze
Prześlij komentarz