Sos sojowy w roli głównej, czyli tilapia w marynacie sojowej

Sos sojowy to jedna z najstarszych i najpopularniejszych przypraw kuchni azjatyckiej. Świetnie komponuje się z rybami, mięsami, makaronami czy ryżem, ale także (co niedawno okryłam) - pasuje do zasmażanych pierogów w niemal każdej rodzimej wersji oraz sałat i warzyw.
Co do kupna sosu sojowego - moim numerem jeden są produkty firmy Kikkoman, której jestem wierna od prawie dekady, choć na początku sięgałam po buteleczki z charakterystycznym logo bardziej intuicyjnie niż świadomie. Zatem jak rozpoznać dobry sos sojowy? Kikkoman radzi, by poddać go testowi pałeczki: "chemiczny sos sojowy „przyklei się” do pałeczki, przybierając postać grubej, ciemnej kropli. Sos sojowy naturalnie warzony zacznie od razu kapać małymi kropelkami". 






Tilapia w marynacie sojowej


Składniki:
filet z tilapii
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
pieprz,
papryka słodka
brokuł
kalafior
marchewka
łyżka masła

Marynata, czyli miód, sos sojowy, oliwę, sok z cytryny wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i papryką.
Tilapię natrzeć marynatą i odstawić na pół godziny. Następnie zapiec w naczyniu żaroodpornym ok. 20 minut.
Warzywa ugotować razem, posolić i polać roztopionym masłem.


Komentarze

Popularne posty