Rupjmaizes kārtojums, czyli łotewski deser z żytniego chleba
Czytając o przysmakach Łotyszów, natknęłam się na intrygujący przepis na deser z chleba żytniego i blanszowanych owoców. Nie bez powodu jednak kuchnia łotewska nosi przydomek najbardziej pomysłowej w Europie, choć za kreatywnością wcale nie stoi trudność. Co ciekawe, do deseru podaje się tam zazwyczaj czarną kawę z tzw. „balsamem”, czyli nalewką z 45 gatunków ziół.
Rupjmaizes kārtojums
Składniki:
chleb żytni
pół kostki masła
żurawina - 250g
60g cukru
cukier puder
jogurt naturalny
wanilia lub cukier waniliowy
Chleb zetrzeć, dodać cukier kryształ i przesmażyć na połowie masła. Odstawić do ostudzenia.
Jogurt zmieszać z cukrem pudrem i wanilią. Żurawinę lekko blanszować na maśle, odstawić do ostygnięcia, a następnie nałożyć do odpowiednich pojemników warstwę chleba, jeżyn i jogurt. Posypać resztą chleba.
Rupjmaizes kārtojums
Składniki:
chleb żytni
pół kostki masła
żurawina - 250g
60g cukru
cukier puder
jogurt naturalny
wanilia lub cukier waniliowy
Chleb zetrzeć, dodać cukier kryształ i przesmażyć na połowie masła. Odstawić do ostudzenia.
Jogurt zmieszać z cukrem pudrem i wanilią. Żurawinę lekko blanszować na maśle, odstawić do ostygnięcia, a następnie nałożyć do odpowiednich pojemników warstwę chleba, jeżyn i jogurt. Posypać resztą chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz