Smaki Malawi, czyli sos Futali
Najbardziej popularną potrawą w malowniczym Malawi
jest gęsty sos z warzyw i mięsa (Ndiwo), przyrządzany w wielu
odmianach, który jest dodatkiem do gęstej papki z mąki kukurydzianej, w
Malawi, podobnie jak w Zambii, nazywanej Nsima. Do najbardziej
popularnych sosów należą: Mkhwani, robiony z mielonych orzeszków
ziemnych, liści dyni i pomidorów oraz Futali, którego głównymi
składnikami są dynia, słodkie ziemniaki, kassawa, zielone banany i
orzeszki ziemne. I to na Futali dziś się skupimy.
Futali
1/2 małej dyni
1 spory słodki ziemniak
2 zielone banany
2 kubki mąki z orzeszków ziemnych (mąkę można przygotować w domu, mieląc niesolone, uprażone orzeszki ziemne)
3 kubki wody
sól do smaku
przyprawy - wedle uznania: łyżeczka curry lub cynamonu wymieszanego z mielona gałką muszkatołową
Pokrój warzywa w średniej wielkości kostki, zalej wrzątkiem i gotuj, aż będą prawie miękkie (uważaj, aby ich nie rozgotować!). Dodaj mąkę z orzeszków i przyprawy, doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Futali
1/2 małej dyni
1 spory słodki ziemniak
2 zielone banany
2 kubki mąki z orzeszków ziemnych (mąkę można przygotować w domu, mieląc niesolone, uprażone orzeszki ziemne)
3 kubki wody
sól do smaku
przyprawy - wedle uznania: łyżeczka curry lub cynamonu wymieszanego z mielona gałką muszkatołową
Pokrój warzywa w średniej wielkości kostki, zalej wrzątkiem i gotuj, aż będą prawie miękkie (uważaj, aby ich nie rozgotować!). Dodaj mąkę z orzeszków i przyprawy, doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz