Cud, miód i ryba, czyli łosoś w sosie miodowym z limonką
"Miody Wileńskich" to gospodarstwo pasieczne z kilkupokoleniową tradycją rodzinną znajdujące się w okolicach Braniewa. W ofercie znajdziemy naturalne miody z Warmii, z których dwóch miałam okazję spróbować. Miód wielokwiatowy to wspaniały i głęboki smak, natomiast rzepakowy jest bardziej delikatny, subtelniejszy. Oprócz walorów smakowych miody mają niesamowite właściwości zdrowotne. Rzepakowy najlepszy jest na wątrobę, drogi żółciowe, serce,
naczynia wieńcowe. Jest przydatny podczas leczenia stanów zapalnych dróg
oddechowych. Szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją
przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia. Natomiast miód wielokwiatowy jest polecany przy alergicznych
chorobach dróg oddechowych. Wspomaga on również wątrobę w funkcji
detoksykacyjnej, zapobiega przeziębieniom i grypie – podobnie jak
wcześniejsze rodzaje miodów, oraz jest cennym produktem odnawiającym i
odżywczym w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego naszego
organizmu. Ponadto słynie z właściwości leczniczych serca – reguluje
ciśnienie mięśnia sercowego.
Dziś danie rybne i pyszne jak sam miód ;)
Łosoś w miodzie z ziemniakami
W przepisie użyłam miodów z Gospodarstwa Pasiecznego "Miody Wileńskich".
Dziś danie rybne i pyszne jak sam miód ;)
Łosoś w miodzie z ziemniakami
- 2 filety z łososia
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 40 dag ugotowanych ziemniaków
- sól
- grubo mielony pieprz
Olej, miód, sok z limonki, musztardę i czosnek mieszamy w misce.W powstałej marynacie obtaczamy kawałki łososia, przykrywamy i chłodzić w lodówce minimum godzinę. Filety z łososia przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 12 minut w 190 stopniach. Lekko solimy. Ziemniaki smażymy na oleju i łyże miodu około 12 minut. Łososia podajemy z limonką.
W przepisie użyłam miodów z Gospodarstwa Pasiecznego "Miody Wileńskich".
Komentarze
Prześlij komentarz