Nigella - królowa smaku, czyli klopsiki z indyka z sosie pomidorowym
Mogę śmiało powiedzie, że wszytko zaczęło się od Nigelli. Przez "wszystko" rozumiem tu moją przygodę z gotowaniem :) Jej przepisy pierwsze trafiły do moich garnków i na talerze, nie licząc oczywiście wcześniejszych incydentów w stylu gotowania ziemniaków. Oto jeden z jej fundamentalnych przepisów, do których wracam najczęściej.
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym
Składniki (4 porcje):
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym
Składniki (4 porcje):
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 6 średnich pieczarek
- koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki twardego sera żółtego - drobno startego (Old Amsterdam)
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 szklanka wody
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Obraną cebulę oraz umyte łodygi selera należy posiekać drobno w
malakserze (jeśli go nie mamy siekamy nożem najdrobniej jak potrafimy). 4
łyżki tejże "mikstury" odkładamy do miski, w której wyrobimy mięso na
klopsiki, natomiast pozostałą część umieszczamy w patelni na rozgrzanej
oliwie razem z pieczarkami pokrojonymi na ćwiartki., gdzie często
mieszając smażymy około 5 minut na średniej mocy. Następnie dodajemy
rozgnieciony ząbek czosnku i 1 łyżeczkę tymianku, a po chwili na
patelnię wlewamy zawartość puszek z pomidorami oraz 1 szklankę wody.
Gdy sos się zagotuje doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem, a następnie zostawiamy go pod przykryciem na małym ogniu, aby się delikatnie dusił, podczas gdy my będziemy przygotowywać klopsiki.
Do miski, w której już znajdują się 4 łyżki naszej pasty cebulowo-selerowej, dodajmy mięso mielone, jajko, ser, 1 łyżeczkę tymianku, bułkę tartą, sos Worcestershire. Wymieszajmy wszystko ręką, doprawmy solą i pieprzem do smaku. Uformujmy małe klopsiki, które odłóżmy na deskę.
Po wykonaniu wszystkich kuleczek zwiększmy ogień pod patelnią do średniego i delikatnie wrzućmy klopsiki do sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut (początkowo jedynie potrząsając delikatnie patelnią, potem możemy mieszać delikatnie łyżką). Ostatnie 10 minut dusić bez przykrycia, aby nadmiar wody z sosu odparował. Jeśli konsystencja sosu jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego.
Gdy sos się zagotuje doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem, a następnie zostawiamy go pod przykryciem na małym ogniu, aby się delikatnie dusił, podczas gdy my będziemy przygotowywać klopsiki.
Do miski, w której już znajdują się 4 łyżki naszej pasty cebulowo-selerowej, dodajmy mięso mielone, jajko, ser, 1 łyżeczkę tymianku, bułkę tartą, sos Worcestershire. Wymieszajmy wszystko ręką, doprawmy solą i pieprzem do smaku. Uformujmy małe klopsiki, które odłóżmy na deskę.
Po wykonaniu wszystkich kuleczek zwiększmy ogień pod patelnią do średniego i delikatnie wrzućmy klopsiki do sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut (początkowo jedynie potrząsając delikatnie patelnią, potem możemy mieszać delikatnie łyżką). Ostatnie 10 minut dusić bez przykrycia, aby nadmiar wody z sosu odparował. Jeśli konsystencja sosu jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego.
Komentarze
Prześlij komentarz