Gâteau doux, czyli francuskie rożki z kremem
Uniwersalność ciasta francuskiego polega
na tym, że… nie zawiera cukru. Ten prosty zabieg zastosowany przy jego
produkcji pozwala na wykorzystanie ciasta francuskiego zarówno do
wypieku słodkości, jak i wyrobu przekąsek w bardziej słonym czy
pikantnym stylu.
Przypuszcza się, że podobne ciasta wyrabiano już w starożytnej Grecji i Rzymie, natomiast do Polski receptura ta dotarła około XVIII wieku. Istnieje legenda,
która mówi, że ciasto francuskie posiada polskie – konkretnie kaszubskie
– korzenie i zostało upowszechnione przez Francuzów wizytujących Gdańsk
pod wodzą Napoleona Bonaparte.Rożki z kremem
Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (40 dag)
- 25 dag waniliowego serka homogenizowanego
- 3/4 szklanki śmietany 36%
- cukier puder
- kilka listków mięty
- 3 łyżki soku i skórki limonki
Ciasto rozmrozić. Z folii aluminiowej uformować 6 szerokich rożków. pokroić na paski o szerokości centymetra i owinąć nim przygotowane foremki z folii. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, piec na złoty kolor 15-20 minut.
Rożki ostudzić i ostrożnie zdjąć z foremek. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno ze skórką otartą z limonki, wyciśniętym z niej sokiem i cukrem pudrem do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz