Bulgarian Lentil Soup, czyli leszta czorba

Czorba – bułgarska zupa, najbardziej znane to: bob czorba z fasoli, zelewa czorba z kiszonej kapusty, szkembe czorba (odpowiednik polskich flaczków); wyraz ten pochodzi z języka tureckiego. 
Dziś zupa z soczewicy. Po bułgarsku леща oznacza soczewicę. Zupa jest klarowna, jeśli nie przegotujemy ziaren soczewicy. W sam raz na nadchodzącą jesień. 




Leszta czorba
 


Składniki:

szklanka zielonej soczewicy
1 duży pomidor bez skórki
1 bardzo ostra papryczka
1 marchewka pokrojona z cieniutki talarki
cebula w kosteczkę drobno pokrojona i zeszklona
2 litry wywaru z warzyw
1 łyżeczka soli morskiej
lubczyk



Do wywaru warzywnego wsyp wypłukaną soczewicę, marchew i zeszkloną cebulę. Następnie pomidora pokrojonego w dużą kostkę. Gotuj ok. 25 minut. W międzyczasie dodaj papryczkę i posól do smaku. Przypraw tak jak lubisz.


Komentarze

Popularne posty