Bulgarian Lentil Soup, czyli leszta czorba
Czorba –
bułgarska zupa, najbardziej znane to: bob czorba z fasoli, zelewa czorba
z kiszonej kapusty, szkembe czorba (odpowiednik polskich flaczków);
wyraz ten pochodzi z języka tureckiego.
Dziś zupa z soczewicy. Po bułgarsku леща oznacza soczewicę. Zupa jest klarowna, jeśli nie przegotujemy ziaren soczewicy. W sam raz na nadchodzącą jesień.
Leszta czorba
Składniki:
szklanka zielonej soczewicy
1 duży pomidor bez skórki
1 bardzo ostra papryczka
1 marchewka pokrojona z cieniutki talarki
cebula w kosteczkę drobno pokrojona i zeszklona
2 litry wywaru z warzyw
1 łyżeczka soli morskiej
lubczyk
Do wywaru warzywnego wsyp wypłukaną soczewicę, marchew i zeszkloną cebulę. Następnie pomidora pokrojonego w dużą kostkę. Gotuj ok. 25 minut. W międzyczasie dodaj papryczkę i posól do smaku. Przypraw tak jak lubisz.
Dziś zupa z soczewicy. Po bułgarsku леща oznacza soczewicę. Zupa jest klarowna, jeśli nie przegotujemy ziaren soczewicy. W sam raz na nadchodzącą jesień.
Leszta czorba
Składniki:
szklanka zielonej soczewicy
1 duży pomidor bez skórki
1 bardzo ostra papryczka
1 marchewka pokrojona z cieniutki talarki
cebula w kosteczkę drobno pokrojona i zeszklona
2 litry wywaru z warzyw
1 łyżeczka soli morskiej
lubczyk
Do wywaru warzywnego wsyp wypłukaną soczewicę, marchew i zeszkloną cebulę. Następnie pomidora pokrojonego w dużą kostkę. Gotuj ok. 25 minut. W międzyczasie dodaj papryczkę i posól do smaku. Przypraw tak jak lubisz.
Komentarze
Prześlij komentarz