Chrupiąco, a czy zdrowo?, czyli Freshpoint, Warszawa
Freshpoint reklamuje się jako "kanapki prosto z pieca". Postanowiliśmy sprawdzić, czy jedzenie faktycznie smakuje świeżo, chrupiąco i... zdrowo. Los przywiódł nas na Jerozolimskie - tam mamy najbliżej, a i dla niezmotoryzowanych jest to świetny punkt lokalizacyjny i komunikacyjny - między rondem De Gaulle'a a Dmowskiego, czyli samo serce miasta. Lokal jest dość mały, urządzony w stylu baru "eat and go", z . Przy ladzie można się zorientować wśród składników, które możemy wybrać do kanapek lub sałatek, tam też zamawia się posiłek otrzymywany niemal natychmiast. Dla wielbicieli śniadań na mieście też jest dobra wiadomość - lokal otwarty jest od 7:00. We wczesnych godzinach popołudniowych nie zastaliśmy tłoku.
Obsługa miła i przyjazna, a menu jest czytelne i dość obszerne jak na bar kanapkowy. Dla bardzo spragnionych jest tzw. nielimitowana dolewka napojów.
Zaczęliśmy od zupy - dziś serwowano grochową - smak dobry, ale zabrakło charakterystycznej dla grochówki gęstości i większej ilości dodatków warzywnych.
Dla wegetarian lub tych, którzy po prostu nie mają ochoty na mięso, polecamy kanapkę Eggstra – jajko, pomidor, sałata, majonez i sos czosnkowy (który trudno było wyczuć) wypadają dobrze, choć brakowało wyrazistości, której nadałby na przykład szczypiorek.
Fajnym pomysłem jest możliwość skomponowania własnej sałatki - do mieszanki sałat możemy dołożyć 5 składników oraz wybrany sos. Świeży (ale nie spodziewajmy się więcej niż od typowego sklepowego) camembert, dwa rodzaje ogórka, pieczarki i cebula stworzyły zadowalający smak, w którym przeszkadzał tylko (lub aż) sos czosnkowy, który ze świeżością nie miał wiele wspólnego.
Najlepszym naszym wyborem okazała się kanapka na tzw. duży apetyt zwana Big Farm. Pepperoni, bekon, ser gouda, jajko, pomidor, ogórek, sałata, jalapeño, sos czosnkowy w pieczywie żytnim stworzyły razem wyrazisty, lekko ostrawy w smaku sandwich.
Pomysłową alternatywą dla kanapek są też tortille - w menu znajdują się dwa rodzaje, ale okazało się, że można zamówić dowolny farsz z wybranego sandwicha. Wybraliśmy wersję z capri, czyli typowe caprese z rukolą i sosem bazyliowym. Nic dodać, nic ująć - idealna propozycja dla wielbicieli trochę włoskich, trochę wege smaków.
Freshpoint może być dobrym wariantem dla szybkiego i niezdrowego jedzenia - idea opiera się na zdrowszych produktach, wydaje się też, że świeższych. Dostępne jest tu także pieczywo bezglutenowe. Co pomocne dla osób na diecie, Fresh udostępnia wartości odżywcze kanapkowego menu na swojej witrynie. Nie zaszkodzi sprawdzić lokalu - może polubicie, może pokochacie ;)
Ocena ogólna: 7/10
Adres: Aleje Jerozolimskie 11/19, Warszawa
Witryna: www.freshpoint.pl
Zakres cen: 10-20zł.
Obsługa miła i przyjazna, a menu jest czytelne i dość obszerne jak na bar kanapkowy. Dla bardzo spragnionych jest tzw. nielimitowana dolewka napojów.
Zaczęliśmy od zupy - dziś serwowano grochową - smak dobry, ale zabrakło charakterystycznej dla grochówki gęstości i większej ilości dodatków warzywnych.
Dla wegetarian lub tych, którzy po prostu nie mają ochoty na mięso, polecamy kanapkę Eggstra – jajko, pomidor, sałata, majonez i sos czosnkowy (który trudno było wyczuć) wypadają dobrze, choć brakowało wyrazistości, której nadałby na przykład szczypiorek.
Fajnym pomysłem jest możliwość skomponowania własnej sałatki - do mieszanki sałat możemy dołożyć 5 składników oraz wybrany sos. Świeży (ale nie spodziewajmy się więcej niż od typowego sklepowego) camembert, dwa rodzaje ogórka, pieczarki i cebula stworzyły zadowalający smak, w którym przeszkadzał tylko (lub aż) sos czosnkowy, który ze świeżością nie miał wiele wspólnego.
Najlepszym naszym wyborem okazała się kanapka na tzw. duży apetyt zwana Big Farm. Pepperoni, bekon, ser gouda, jajko, pomidor, ogórek, sałata, jalapeño, sos czosnkowy w pieczywie żytnim stworzyły razem wyrazisty, lekko ostrawy w smaku sandwich.
Pomysłową alternatywą dla kanapek są też tortille - w menu znajdują się dwa rodzaje, ale okazało się, że można zamówić dowolny farsz z wybranego sandwicha. Wybraliśmy wersję z capri, czyli typowe caprese z rukolą i sosem bazyliowym. Nic dodać, nic ująć - idealna propozycja dla wielbicieli trochę włoskich, trochę wege smaków.
Freshpoint może być dobrym wariantem dla szybkiego i niezdrowego jedzenia - idea opiera się na zdrowszych produktach, wydaje się też, że świeższych. Dostępne jest tu także pieczywo bezglutenowe. Co pomocne dla osób na diecie, Fresh udostępnia wartości odżywcze kanapkowego menu na swojej witrynie. Nie zaszkodzi sprawdzić lokalu - może polubicie, może pokochacie ;)
Ocena ogólna: 7/10
Adres: Aleje Jerozolimskie 11/19, Warszawa
Witryna: www.freshpoint.pl
Zakres cen: 10-20zł.
Komentarze
Prześlij komentarz