Mia piadineria, czyli piada z cukinią i mozzarellą

Wielu Włochów używa piady zamiast chleba. Piada jest smacznym, szybkim i pełnowartościowym posiłkiem, którym można rozpocząć dzień, lunchową przekąską, bądź oryginalną kolacją. Wystarczy do niej dodać ulubione składniki, np. szynkę, ser, warzywa i uzupełnić wybranym sosem. W tym przepisie serwowana na ciepło, doskonale smakuje także na zimno. 




Piada z cukinią i mozzarellą

Piada:
250 g mąki pszennej
100 ml wody
0,5 łyżeczki soli
40 ml oleju

Farsz:
250g mozzarelli
duża pokrojona w plastry cukinia
1 czerwona cebula
pomidor
2 łyżki keczupu
Sól
Pieprz
Liść lubczyku

Do miski przesiewamy mąkę. Olej podgrzewamy w mikrofali (musi być delikatnie ciepły). Wodę solimy. Wszystko przelewamy do mąki i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy koła o średnicy 25 cm. Pieczemy je na rozgrzanej patelni (bez oleju), każdą stronę około 25 sekund. Powinny pojawić się brązowe pęcherzyki.  Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Smażymy ją z cukinią na rozgrzanym oleju. Dodajemy keczup i przyprawiamy. Dusimy do miękkości. W razie potrzemy możemy podlać wodą. Farszem i mozzarellą napełniamy przygotowaną piadę.


Komentarze

Popularne posty