Bihon Filipino, czyli makaron vermicelli z kurczakiem w sosie ostrygowym
Filipińczycy uwielbiają makarony i na półkach
sklepowych można znaleźć wiele różnych rodzajów. Dania z makaronem często
podawane są podczas ważnych uroczystości, co może wydawać się dziwne. Filipińskim
daniem wigilijnym jest spaghetti, a jako birthday noodles, czyli danie
serwowane na przyjęciach urodzinowych podaje się pancit. Pancit to na Filipinach ogólne określenie odnoszące się do makaronu. Bihon to z kolei cienki ryżowy makaron vermicelli, którego używamy w tym przepisie.
Makaron vermicelli z kurczakiem w sosie ostrygowym
Składniki:
Makaron zalać bardzo gorącą wodą i zostawić na około10 minut. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego kurczaka i smażyć na złoty kolor około 10 minut.. Zdjąć na talerz.
Na tą samą patelnię wrzucić warzywa. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Jeśli trzeba - podlać niewielką ilością wody. W małym garnuszku zagotować 1 kubek bulionu z dodatkiem sosu ostrygowego. Gdy warzywa są już miękkie dodać mięso, makaron i sos. Wszystko dobrze wymieszać.
Makaron vermicelli z kurczakiem w sosie ostrygowym
Składniki:
- 500g makaronu ryżowego Vermicelli
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w drobną kostkę
- pokrojony por
- grzyby moon (rozdrobnione)
- 2 marchewki(starte na tarce o grubych oczkach
- 1 duża cebula pokrojona w średnią kostkę
- 30 dkg zielonej fasolki szparagowej
- 150g selera naciowego
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 2 duże łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Makaron zalać bardzo gorącą wodą i zostawić na około10 minut. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego kurczaka i smażyć na złoty kolor około 10 minut.. Zdjąć na talerz.
Na tą samą patelnię wrzucić warzywa. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Jeśli trzeba - podlać niewielką ilością wody. W małym garnuszku zagotować 1 kubek bulionu z dodatkiem sosu ostrygowego. Gdy warzywa są już miękkie dodać mięso, makaron i sos. Wszystko dobrze wymieszać.
Fantastyczne danie :-)
OdpowiedzUsuń