czyli azjatycka surówka z kapusty pekińskiej
Wybierając kapustę pekińską (jak nazwa wskazuje - mającą swoją ojczyznę w Chinach) warto jest zwrócić uwagę na to, czy jej
liście są odpowiednio luźno ułożone względem siebie. Liście zewnętrzne
nie mogą być zwinięte i nie mogą posiadać żadnych przebarwień i dziurek,
które wskazywałyby na obecność szkodników.
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
Surówka:
Sos:
- 1 kapusta pekińska (około 0,5 kg)
- 2 średnie marchewki
- 1 duży por (biała część)
- 2 jabłka średniej wielkości
- Sól i pieprz so smaku
Sos:
- 3 duże łyżki białego octu 5%
- 2 duże łyżki cukru
- 2 duże łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/4 łyżeczki przyprawy cayenne
- 250 ml majonezu
- sólKapustę drobno poszatkować, białą część pora przekroić na pół, umyć, pokroić w cienkie półplastry. Marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworach.Wszystkie warzywa wymieszać w misce.
Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać i polać nim surówkę.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
chcialem zrobic surówke dla swojej kobiety i z wyszla mi taka micha ze przez tydzien bede to wpierdalal
OdpowiedzUsuńHaha
Usuń