Soja - zdrowie czy niebezpieczeństwo?

Soja pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a dokładniej z Chin. Jest tam uprawiana już od co najmniej XI wieku p. n. e. Chińczycy nazywają to warzywo „krową Chin”.
W Polsce jest rzadko uprawiana, gdyż wymaga ona dużo ciepła i stałych umiarkowanych opadów. Na niewielką skalę uprawiane są odmiany dostosowane do naszego klimatu.




O korzystnym działaniu soi w zapobieganiu nowotworowi piersi i endometrium wiadomo już od dawna. Jednak ostatnio pojawiają się inne badania na ten temat, które dowodzą, że soja, pobudzając komórki nabłonkowe, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi. W tym temacie konieczne są dalsze badania.

Mimo dużej ilości tłuszczu i kalorii, soja zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ziarna soi zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Soja jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych.


Komentarze

Popularne posty