Dary lasu, czyli grzyby leśne duszone z cebulą w kurkumie
Największy jesienny dar lasu to z pewnością grzyby. Pamiętam zapach tych wieszanych na kordonku na kaloryferze i już ususzonych w torebce. Ten przepis to najprostsza, ale i najbardziej aromatyczna i smakowita forma dań grzybowych. Dla jeszcze lepszego koloru polecam dodać kurkumę, a konsystencji - mąkę jaglaną.
Grzyby leśne duszone z cebulą z kurkumą
Składniki:
- 1 kg grzybów
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżki masła
- łyżka oleju
- kurkuma
- kurkuma
- sól
- łyżeczka mąki jaglanej
- natka pietruszki
Na patelni rozpuść masło z olejem. Obran i posiekaną cebulę szklimy, dodajemy umyte i osuszone grzyby, mieszamy. Przykrywamy przykrywką, przyprawiamy, oprószamy mąką i dusimy mieszając dość często około 20-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz