Indyk caprese, czyli panierowane kotlety z rozmarynem i mozzarellą

Jeśli chodzi o panierkę, to dla mnie najlepiej prezentuje się w niej drób. Złocista, chrupiąca i aromatyczna świetnie skomponuje się zarówno z indykiem czy kurczakiem, jak i wieprzowiną czy baraniną. Dodatki można wybrać samemu, ale caprese pasuje tu idealnie - delikatny ser, soczysty pomidor i pachnący rozmaryn zamiast tradycyjnej bazylii. Bardziej wyrazisty, o charakterystycznym lekko sosnowo-imbirowym aromacie, sprawdza się pierwszorzędnie jako dodatek do mięs, ryb, pieczywa czy sałatek.




Indyk caprese z rozmarynem i mozzarellą

Składniki:
- 250g mięsa z indyka
- mąka jaglana
- jajko
- rozmaryn
- mozzarella
- pomidor
- cebula czerwona
- olej rzepakowy
- zioła prowansalskie

Indyka kroimy w dość grube poziome pasy, następnie marynujemy w ziołach, zostawiamy na dwie godziny. Rozgrzewamy olej na patelni i wkładamy panierowane kotlety dosłownie na chwilę (mięso w środku musi być jeszcze surowe). Następnie przekładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i zapiekamy do uzyskania rumianego koloru. Sprawdzamy, czy mięso nie jest surowe, następnie nakładamy pomidora, rozmaryn, mozzarellę i trochę cebuli. Trzymamy jeszcze chwilę w piekarniku, podajemy na ciepło.


Komentarze

Popularne posty