Penne alle Carote, czyli makaron z sosem marchewkowym
Marchewka. Tak pospolita, tak dostępna, tak zdrowa. Idealna na zupy krem (dziś w przepisie serwuję właśnie taki marchewkowy kremowy sos), do surówek lub po prostu - do chrupania. Najzdrowsza wersja tego dania zamiast makaronu ma w składzie kaszę jaglaną, ale według mnie penne bardziej do niego pasuje. Zamiast Grana Padano można użyć innego sera podpuszczkowego dojrzewającego.
Penne z sosem marchewkowym
Składniki:
- paczka penne
- 100g świeżej papryki
- 100g pora
- seler naciowy
- biała cebula
- pomidor śliwkowy
- kapusta pekińska
- ząbek czosnku
- duża marchew
- pół korzenia pietruszki
- zioła prowansalskie
- Grana Padano
- natka pietruszki
- sól
Warzywa (oprócz marchewki i pietruszki, z których robimy sos w blenderze) kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni, następnie dusimy ok. 10 minut. Penne gotujemy al dente, a następnie dokładamy do warzyw sos i makaron i trzymamy pod przykryciem jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy, dodajemy natkę i pokrojony w kawałeczki ser. Podajemy na gorąco.
Penne z sosem marchewkowym
Składniki:
- paczka penne
- 100g świeżej papryki
- 100g pora
- seler naciowy
- biała cebula
- pomidor śliwkowy
- kapusta pekińska
- ząbek czosnku
- duża marchew
- pół korzenia pietruszki
- zioła prowansalskie
- Grana Padano
- natka pietruszki
- sól
Warzywa (oprócz marchewki i pietruszki, z których robimy sos w blenderze) kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni, następnie dusimy ok. 10 minut. Penne gotujemy al dente, a następnie dokładamy do warzyw sos i makaron i trzymamy pod przykryciem jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy, dodajemy natkę i pokrojony w kawałeczki ser. Podajemy na gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz