Dla dorosłych i dla dzieci, czyli domowe paluszki rybne
Wielu z nas na pewno kojarzy sformułowanie "'paluszki rybne" bardziej z fast foodem niż zdrowym rybim mięsem. Niestety, w większości przypadków to prawda- dostępne w sklepach paluszki, dukaty, kotlety czy kostki rybne to raczej mała ilość "ryby w rybie". Trudno jednak zrezygnować z takiego smaku i, na szczęście, nie trzeba. Wystarczy włożyć trochę więcej pracy z przygotowanie, aby zyskać pewność na temat wartości odżywczych posiłku, a większą ilość paluszków można zamrozić.
Domowe paluszki rybne
Składniki:
- 500g mrożonego dorsza,
- sok z cytryny
- sól, pieprz,
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- olej rzepakowy
Rozmrażamy filety. Skrapiamy je sokiem cytrynowym, oprószamy solą i pieprzem, kroimy w słupki. Kolejno panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na tłuszczu do uzyskania rumianego koloru.
Domowe paluszki rybne
Składniki:
- 500g mrożonego dorsza,
- sok z cytryny
- sól, pieprz,
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- olej rzepakowy
Rozmrażamy filety. Skrapiamy je sokiem cytrynowym, oprószamy solą i pieprzem, kroimy w słupki. Kolejno panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na tłuszczu do uzyskania rumianego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz