Brassica oleracea, czyli sałatka z jarmużem

Do niedawna nie miałam pojęcia, że jarmuż może mieć tak piękne kolory i wygląd. Kojarzyłam go raczej z sałatopodobnymi liśćmi o niezbyt ciekawym smaku. dobrze, że skusiłam się dziś na kupno jarmużu "na spróbowanie". Oprócz tego, że jest ozdobą dań, opływa w bogactwo witamin A, C, K, antyoksydanty, luteinę, beta-karoten, wapń, żelazo... Dziś jarmuż w wersji sałatkowej jako początek mojej przygody z tą jesienno-zimową roślinką.




Sałatka z jarmużem i serem Ardena
- 50g jarmużu
- 50g szpinaku
- dwa pomidory śliwkowe
- 50g białego sera Ardena
- pół czerwonej cebuli
- oliwa z oliwek
- koperek
- sól

Jarmuż i szpinak opłukujemy, jarmuż rwiemy w rękach, kładziemy z naczyniu. Polewamy oliwą, posypujemy koperkiem. Cebulę i pomidory kroimy w półplasterki, dodajemy rozrobiony w palcach ser i solimy.


Komentarze

Popularne posty