Cytrynowa nuta, czyli sałatka wenecka
Sałatka to obowiązkowy punkt mojego dnia. Czy to śniadanie, czy obiad, czy kolacja, ewentualnie podwieczorek - zawsze jest idealna pora na tę lekką przekąskę. I chozazwyczaj jest to przysmak nazwany greckim, tym razem zwracam kulinarny kompas w stronę Włoch. Mieszanka sałat: Mieszanka sałat: frisee o kędzierzawych liściach, delikatnej escaroli, aromatycznego radicchio oraz pikantnej rukoli z nutą cytrynową to zestaw po prostu idealny.
Sałatka wenecka
Składniki:
- mieszanka sałat podana powyżej
- pomidor malinowy
- ogórek kiszony
- pół ogórka zielonego
- ser provolone
- pieczarki świeże
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Sałaty płuczemy, oszuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa kroimy w kostkę, mieszamy z sałatami i rozdrobnionym serem. Przyprawiamy.
Sałatka wenecka
Składniki:
- mieszanka sałat podana powyżej
- pomidor malinowy
- ogórek kiszony
- pół ogórka zielonego
- ser provolone
- pieczarki świeże
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Sałaty płuczemy, oszuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa kroimy w kostkę, mieszamy z sałatami i rozdrobnionym serem. Przyprawiamy.
Komentarze
Prześlij komentarz