Sauce française, czyli sałatka z sosem vinaigrette
Mimo że sosu vinaigrette na pewno nikomu nie trzeba przedstawiać, to napiszę o nim kilka słów. Sos powstał na naszym kontynencie, a konkretnie we Francji (stąd nazwa pochodząca od octu - vinaigre) około sto lat temu. Jego specyficzny smak (czy to tradycyjny, czy to z nutą limonki, czy cebuli) pasuje do każdej kompozycji warzyw, i nie tylko. Do klasycznych składników sosu dodaję jeszcze ząbek czosnku i gałązkę tymianku - smak porywa.
Sałatka z sosem vinaigrette
Składniki:
- liście sałat ozdobnych w dwóch kolorach
- kilka prążków cebuli czerwonej
- pokrojony pomidor
- natka pietruszki
Sos:
- 1 łyżka octu winnego
- 4 lyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku (zmiażdżony)
- pieprz i sól
- suszony tymianek
Sałaty płuczemy wilgotne wkładamy do miski. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Ze składników na sos tworzymy vinaigrette, dokładnie mieszamy. Podajemy osobno, żeby każdy według uznania mógł skropić sałatkę.
Sałatka z sosem vinaigrette
Składniki:
- liście sałat ozdobnych w dwóch kolorach
- kilka prążków cebuli czerwonej
- pokrojony pomidor
- natka pietruszki
Sos:
- 1 łyżka octu winnego
- 4 lyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku (zmiażdżony)
- pieprz i sól
- suszony tymianek
Sałaty płuczemy wilgotne wkładamy do miski. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Ze składników na sos tworzymy vinaigrette, dokładnie mieszamy. Podajemy osobno, żeby każdy według uznania mógł skropić sałatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz