Kto posłucha łasucha, czyli placuszki serowe z cebulką
Zapach tego dania wyciągnie z łóżka nawet największego śpiocha (sprawdzone! ;)). Smak puszystych, serowych placuszków poznałam na wycieczce szkolnej kilkanaście lat temu. Wtedy smakowały wybornie, a teraz... nie straciły niczego na swojej smakowej wartości. Są idealne na śniadanie, ale mogą też zastąpić obiad z racji swojej sytości. Łatwe w przygotowaniu, chrupiące i odżywcze- czego chcieć więcej od dania w 10 minut?
Placuszki serowe z cebulką
Składniki (porcja na ok. 5 placuszków):
- 100g mąki pszennej
- spory kawałek żółtego sera
- dwa pomidory
- cebula
- jajko
- 50ml wody
- 30ml maślanki
- masło
- bazylia
- koperek
- sól
Mąkę, jajko oraz wodę łączymy w misce i mieszamy aż powstanie zwarta masa. Wrzucamy do niej pokrojoną cebulę i pomidory, lekko solimy. Rozgrzewamy masło, z powstałego ciasta nakładamy łyżką spore okrągłe placki na patelnię. Następnie nakładamy na jedną stronę pokrojony w grube plastry ser solimy i posypujemy ziołami. To samo robimy z drugą stroną, na którą potem ponownie przewracamy placuszki. Podajemy z zeszkloną na maśle cebulką.
Placuszki serowe z cebulką
Składniki (porcja na ok. 5 placuszków):
- 100g mąki pszennej
- spory kawałek żółtego sera
- dwa pomidory
- cebula
- jajko
- 50ml wody
- 30ml maślanki
- masło
- bazylia
- koperek
- sól
Mąkę, jajko oraz wodę łączymy w misce i mieszamy aż powstanie zwarta masa. Wrzucamy do niej pokrojoną cebulę i pomidory, lekko solimy. Rozgrzewamy masło, z powstałego ciasta nakładamy łyżką spore okrągłe placki na patelnię. Następnie nakładamy na jedną stronę pokrojony w grube plastry ser solimy i posypujemy ziołami. To samo robimy z drugą stroną, na którą potem ponownie przewracamy placuszki. Podajemy z zeszkloną na maśle cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz