Capellini nidi, czyli makaronowe nitki z sosem pieprzowym
Jak wspaniale jest zadziwiać się smakiem czegoś, do czego byliśmy negatywnie nastawieni od samego początku. Tak było u mnie z sosem pieprzowym. Choć jest najczęściej dodawany do mięs, pokusiłam się o zrobienie z niego bazy smakowej do makaronu. Co będę zachęcać - spróbujcie i oceńcie sami. ;)
Capellini nidi z sosem pieprzowym
Składniki:
- opakowanie makaronu nitki Malma
- seler naciowy
- jeden ogórek
- pół pora
- duża biała cebula
- zioła prowansalskie
- paski marchewki
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
Sos:
- 2 łyżki pieprzu madagarskiego
- 500 ml. bulionu
- 200 ml. śmietany
- 100 ml. wina
- 1 łyżka masła - ząbek czosnku
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni smażymy pokrojone w kostkę warzywa, a następnie dokładamy makaron i przyprawiamy. Ziarna pieprzu prażymy na patelni uważając, by nie przypalić, dolewamy wino i czosnek, następnie bulion, śmietanę, gotujemy ok. 20 minut. Dolewamy do makaron i warzyw. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Przed podaniem jeszcze posypujemy ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz