Kierunek Atlantyk, czyli halibut grillowany z ziemniakami


Kto powiedział że sezon na grillowanie minął? Wbrew dacie, mamy jeszcze słoneczne dni, które zachęcają do rozpalania "zewnętrznego piekarnika" i cieszenia się charakterystycznym aromatem grillowanych potraw. Dziś mój nieoceniony w smaku i wartościach odżywczych halibut, nie tracący kruchości i soczystości nawet po zbyt mocnym (co nieraz zdarzyło się takiej roztrzepanej osobie jak ja) przypieczeniu.





Halibut z ziemniakami z grilla

Składniki (porcja dla 1 osoby):
- stek z halibuta
- 6 ugotowanych, obranych ziemniaków
 - pietruszka zmieszana z koperkiem
- sól
- olej
- masło
- przyprawa Alaska
- zioła włoskie

Halibuta przyprawiamy Alaską i solą, grillujemy ok. 20-25 minut. Ziemniaki wkładamy na kratkę z pietruszką, koperkiem i solą, polewamy roztopionym masłem. Podajemy na gorąco.


Komentarze

Popularne posty