Trochę Grecji, czyli pita z kurczakiem, fetą i sosem czosnkowym

Jakkolwiek nie zdradzę jednej z trzech ulubionych kuchni, zawsze wrócę do greckich dań. Tym razem powrót zagwarantował pomysł na pitę - te pszenne placki występują zarówno w formie okręgów, prostokątów, jak i trójkątnych kieszonek z przestrzenią w środku idealną do włożenia farszu. Pitę najbardziej lubię z kurczakiem i sosem czosnkowym, o czym świadczy dzisiejszy przepis. Mięso użyłam z wczoraj obiadu - to świetny pomysł na antymarnowanie jedzenia :)




 Pita z kurczakiem, fetą i sosem czosnkowym

Składniki:
- dwa chlebki pita
- 50g sera feta
- 200g pieczonego kurczaka
- 8 plastrów pomidora
- 8 plastrów ogórka
- kilka krążków cebuli
- sos czosnkowy
- keczup
- sałata

Pitę rozkrawamy, smarujemy sosem czosnkowym, i wkładamy warzywa, ser oraz keczup. Pieczemy 15 minut w temperaturze 150 stopni.



Komentarze

Popularne posty