Inspiracja codzienności, czyli zupa gulaszowa z grzybami, kaszą i ziemniakami

 Kasza czy ziemniaki? Stojąc przed takim wyborem, wielu z nas (w tym i ja) wskaże na warzywo. A dlaczego by nie połączyć obydwu wariantów? Dziś zamiast gryczanej (którą także polecam do tego przepisu) - kasza pęczak.



Zupa gulaszowa z grzybami, kaszą i ziemniakami
  • 200g mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 200g kaszy pęczak
  • 4 grzybki suszone
  • 4 podgotowane ziemniaki
  • litr wody
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju

    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na połowie oleju, odkładamy. Mięso kroimy w grubą kostkę. Resztę oleju rozgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony. Całość podlewamy szklanką wody, dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z wodą razem z cebulą, grzybami i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy.

Komentarze

Popularne posty