Improwizacja Cardiniego, czyli sałatka Cezar

Sałatka Cezar to chyba najpopularniejszy dodatek do grilla w tanach Zjednoczonych i na Wyspach Brytyjskich. Nic dziwnego - to w USA została wynaleziona, choć nie przed rodowitego Amerykanina lecz włoskiego imigranta, Caesara Cardiniego, któremu skończyły się zapasy w spirżarni i musiał improwizować. Wersja z sałatą rzymską jest oryginalna, ale można zastąpić ją lodową - ważne, żeby była chrupka. Nie musi także zwierać mięsa (w oryginale jest bezmięsna)- alternatywa wegetariańska pozostawia duże pole manewru - zamiast kurczaka czy indyka możemy dodać choćby fasolkę szparagową, brokuła czy suszone pomidory, choć wiadomo, że wtedy przekąska zmieni trochę charakter smakowy.






Sałatka Cezar z sosem i grzankami

Składniki:
  • spora pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 50g tartego żółtego sera
  • gotowa czosnkowa bagietka
Na sos:
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
Kurczaka płuczemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy do miękkości. Sałatę myjemy i drzemy na mniejsze kawałki, układając w salaterce. Do tego dokładamy posiekaną cebulę, bagietkę, kurczaka i tarty ser. Składniki sosu dokładnie mieszamy podajemy w sałatce.


Komentarze

Popularne posty