Grudzień na gorąco, czyli smażone frytki domowe

O kiedy M. wziął się za kucharzenie, frytki często goszczą na naszym stole (a raczej stoliku, bo taki prawdziwy dopiero kupujemy). I, muszę przyznać, świetnie mu wychodzą! Chrupkie na zewnątrz, mięciutkie w środku, a do tego rumiane i pachnące. Tak więc dziś drugi odcinek z cyklu "Cud Facet", który o zdrowym żywieniu może nie traktuje, ale każdy czasami musi zjeść coś z głębokiego oleju :)



Smażone domowe frytki

Składniki:
-1,5kg ziemniaków (typ do pieczenia)
- szklanka oleju rzepakowego

Ziemniaki myjemy bez obierania i kroimy w słupki. Na głębokiej patelni roztapiamy olej i wrzucamy ziemniaki. Smażymy aż uzyskamy odpowiednią miękkość i kolor. 

 

Komentarze

Popularne posty