Coraz bliżej Święta, czyli wigilijny kompot z suszu
Wraz z dzisiejszym wpisem rozpoczynamy Cud Foodowe przepisy świąteczne. Boże Narodzenie za pasem i choć śniegu brak, to przecież Święta odbędą się jak co roku. Zadbajmy więc o tradycję na stole i smaki wprawiające wśród rodziny dobry nastrój i rodzinną atmosferę. Zawartość tego kompotu to prawdziwe zdrowie - goździki są prawdziwą leczniczą bombą atakującą wolne rodniki, a cynamon ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Wigilijny kompot z suszu
Składniki:
Wigilijny kompot z suszu
Składniki:
- 2 litry wody
- 400 g suszonych owoców (gruszki, jabłka, morele, śliwki, figi)
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 kora cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 6 goździków
- 400 g suszonych owoców (gruszki, jabłka, morele, śliwki, figi)
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 kora cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 6 goździków
Owoce zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny. Zagotować. Dodać cukier, anyż, cynamon, goździki, cukier, sok z cytryny i pomarańczy. Gotować do miękkości na wolnym ogniu. Ugotowany kompot odstawić pod przykryciem do przestudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz