Na co dzień i od święta, czyli paszteciki z pieczarkami i papryką


 Pasztecików nie robiłam chyba od czasów liceum, dlatego trochę musiałam sobie przypomnieć recepturę. Na szczęście w internecie dosłownie roi się od różnych propozycji przygotowania tej pysznej przekąski. Paszteciki z kruchego ciasta są moimi ulubionymi - teraz dodatkowo zdecydowałam się na dodanie papryki i.. jablka - podkręciły one smak farszu i nadały trochę nowy ton całości. To zabieramy się do roboty :)



Kruche paszteciki z pieczarkami i papryką 
 
Składniki:
Ciasto:
200 g masła
400 g mąki pszennej
2 jajka 
4 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Farsz:
300 g pieczarek
150 g cebuli
słodkie jabłko
100g papryki czerwonej
2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz

Przygotowujemy ciasto: masło siekamy z mąką wymieszaną z solą, dodajemy żółtka i śmietanę- wszystko dokładnie zagniatamy i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
Kiedy ciasto się schłodzi robimy farsz: drobno kroimy cebulę seler i pieczarki, podsmażamy, przyprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy farsz na środek i zawijamy, tak aby łączenie było na dole, dzielimy na mniejsze prostokąty. Białkami smarujemy wierzch każdego pasztecika, posypujemy sezamem.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180º.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty