Drób z ziołowych łąk, czyli eko indyk tandoori masala z ryżem

W tym roku w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia (i nie tylko, ale o tym później) gościł na naszym stole drób - ale jaki! Eko, a dokładnie eko indyk z Eko Zagrody Rembielin. Jaka jest różnica w eko hodowli i tej wielkoprzemysłowej? Ta pierwsza nie tylko skupia się na hodowaniu drobiu z naturalnych lęgów, ale i zapewnia najwyżej jakości paszę, zioła i przyprawy oraz biegają po specjalnie przygotowanych tzw. "ziołowych łąkach". Mięso z takiego indyka jest twardsze i bardziej mięsiste, dlatego trzeba nieco dłużej poddawać je gotowaniu czy pieczeniu, ale warto -jego świetny, ziołowy aromat i głęboki smak sprawiają, że"nie bio" indyk już raczej naszego podniebienia nie zadowoli. Można śmiało powiedzieć, że to nowa jakość drobiu.
Dzisiejszy przepis to dobry pomysł na "zawsze wychodzący", a przy okazji smaczny i syty obiad w stylu indyjskim.




 Indyk tandoori masala z ryżem

Składniki:
- 1 duża pierś z indyka
Marynata:
- 200g jogurtu greckiego
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
- sól
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 duże ząbki czosnku 
- sok z cytryny
- 125g białego ryżu długoziarnistego
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej cebuli
- mały por
- 1 ząbek czosnku
- seler naciowy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ok. 1/2 szklanki wody
Indyka myjemy, odcinamy błonę. Kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski.
Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy razem z resztą składników na marynatę do mięsa. Marynujemy w lodówce pod folią ok. 2 godzin.
Gotujemy ryż, wyjmujemy mięso z marynaty, smażymy przez ok. 10 minut na oleju.
 Skrobiemy marchewkę w plasterki, cebulę i pozostałe warzywa kroimy, dodajemy przyprawy. Dusimy około kwadrans razem w ryżem, podlewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z mięsem.


 
- dwie torebki ugotowanego ryżu ( lub zwykły ryż ugotowany na sypko np. tak
- dwa udka z kurczaka lub dwie małe piersi
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka, półtorej curry, szczypta chilli i pieprzu, sól
- łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- olej do smażenia
do wyboru lub wszystko razem: 
- trzy łyżki groszku z mrożonki
- łyżka startej marchewki, kilka pokrojonych pieczarek, kawałek posiekanego pora
- mała papryczka chili
- kilka kropli oleju sezamowego
- ziarna słonecznika ewentualnie orzeszki piniowe do posypania
- natka pietruszki, szczypiorku lub posiekana kolendra
Kurczaka pokroić na wąskie paski, posypać przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą patelnię wlać łyżkę, dwie oleju, podsmażyć cebulę, aż lekko zmięknie, dodać czosnek, warzywa, odsunąć wszystko na bok, dodać kurczaka. Przez minutę, dwie, powstrzymać się od mieszania. Zamieszać samo mięso, odsunąć na bok, wrzucić ryż. Smażyć chwilę, wymieszać wszystko razem. Skropić olejem sezamowym (niezbyt dużo, jest bardzo intensywny, kilka kropli wystarczy), sokiem z cytryny, posypać posiekaną zieleniną i ewentualnie podprażonym na suchej patelni słonecznikiem czy posiekanymi orzeszkami.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/05/ryz-smazony-z-kurczakiem.html#sthash.Vi2nHFN7.dpuf
 
 
- dwie torebki ugotowanego ryżu ( lub zwykły ryż ugotowany na sypko np. tak
- dwa udka z kurczaka lub dwie małe piersi
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka, półtorej curry, szczypta chilli i pieprzu, sól
- łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- olej do smażenia
do wyboru lub wszystko razem: 
- trzy łyżki groszku z mrożonki
- łyżka startej marchewki, kilka pokrojonych pieczarek, kawałek posiekanego pora
- mała papryczka chili
- kilka kropli oleju sezamowego
- ziarna słonecznika ewentualnie orzeszki piniowe do posypania
- natka pietruszki, szczypiorku lub posiekana kolendra
Kurczaka pokroić na wąskie paski, posypać przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą patelnię wlać łyżkę, dwie oleju, podsmażyć cebulę, aż lekko zmięknie, dodać czosnek, warzywa, odsunąć wszystko na bok, dodać kurczaka. Przez minutę, dwie, powstrzymać się od mieszania. Zamieszać samo mięso, odsunąć na bok, wrzucić ryż. Smażyć chwilę, wymieszać wszystko razem. Skropić olejem sezamowym (niezbyt dużo, jest bardzo intensywny, kilka kropli wystarczy), sokiem z cytryny, posypać posiekaną zieleniną i ewentualnie podprażonym na suchej patelni słonecznikiem czy posiekanymi orzeszkami.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/05/ryz-smazony-z-kurczakiem.html#sthash.Vi2nHFN7.dpuf
- dwie torebki ugotowanego ryżu ( lub zwykły ryż ugotowany na sypko np. tak
- dwa udka z kurczaka lub dwie małe piersi
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka, półtorej curry, szczypta chilli i pieprzu, sól
- łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- olej do smażenia
do wyboru lub wszystko razem: 
- trzy łyżki groszku z mrożonki
- łyżka startej marchewki, kilka pokrojonych pieczarek, kawałek posiekanego pora
- mała papryczka chili
- kilka kropli oleju sezamowego
- ziarna słonecznika ewentualnie orzeszki piniowe do posypania
- natka pietruszki, szczypiorku lub posiekana kolendra
Kurczaka pokroić na wąskie paski, posypać przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą patelnię wlać łyżkę, dwie oleju, podsmażyć cebulę, aż lekko zmięknie, dodać czosnek, warzywa, odsunąć wszystko na bok, dodać kurczaka. Przez minutę, dwie, powstrzymać się od mieszania. Zamieszać samo mięso, odsunąć na bok, wrzucić ryż. Smażyć chwilę, wymieszać wszystko razem. Skropić olejem sezamowym (niezbyt dużo, jest bardzo intensywny, kilka kropli wystarczy), sokiem z cytryny, posypać posiekaną zieleniną i ewentualnie podprażonym na suchej patelni słonecznikiem czy posiekanymi orzeszkami.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/05/ryz-smazony-z-kurczakiem.html#sthash.Vi2nHFN7.dpuf
- dwie torebki ugotowanego ryżu ( lub zwykły ryż ugotowany na sypko np. tak
- dwa udka z kurczaka lub dwie małe piersi
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka, półtorej curry, szczypta chilli i pieprzu, sól
- łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- olej do smażenia
do wyboru lub wszystko razem: 
- trzy łyżki groszku z mrożonki
- łyżka startej marchewki, kilka pokrojonych pieczarek, kawałek posiekanego pora
- mała papryczka chili
- kilka kropli oleju sezamowego
- ziarna słonecznika ewentualnie orzeszki piniowe do posypania
- natka pietruszki, szczypiorku lub posiekana kolendra
Kurczaka pokroić na wąskie paski, posypać przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą patelnię wlać łyżkę, dwie oleju, podsmażyć cebulę, aż lekko zmięknie, dodać czosnek, warzywa, odsunąć wszystko na bok, dodać kurczaka. Przez minutę, dwie, powstrzymać się od mieszania. Zamieszać samo mięso, odsunąć na bok, wrzucić ryż. Smażyć chwilę, wymieszać wszystko razem. Skropić olejem sezamowym (niezbyt dużo, jest bardzo intensywny, kilka kropli wystarczy), sokiem z cytryny, posypać posiekaną zieleniną i ewentualnie podprażonym na suchej patelni słonecznikiem czy posiekanymi orzeszkami.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/05/ryz-smazony-z-kurczakiem.html#sthash.Vi2nHFN7.dpuf
- dwie torebki ugotowanego ryżu ( lub zwykły ryż ugotowany na sypko np. tak
- dwa udka z kurczaka lub dwie małe piersi
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka, półtorej curry, szczypta chilli i pieprzu, sól
- łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- olej do smażenia
do wyboru lub wszystko razem: 
- trzy łyżki groszku z mrożonki
- łyżka startej marchewki, kilka pokrojonych pieczarek, kawałek posiekanego pora
- mała papryczka chili
- kilka kropli oleju sezamowego
- ziarna słonecznika ewentualnie orzeszki piniowe do posypania
- natka pietruszki, szczypiorku lub posiekana kolendra
Kurczaka pokroić na wąskie paski, posypać przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą patelnię wlać łyżkę, dwie oleju, podsmażyć cebulę, aż lekko zmięknie, dodać czosnek, warzywa, odsunąć wszystko na bok, dodać kurczaka. Przez minutę, dwie, powstrzymać się od mieszania. Zamieszać samo mięso, odsunąć na bok, wrzucić ryż. Smażyć chwilę, wymieszać wszystko razem. Skropić olejem sezamowym (niezbyt dużo, jest bardzo intensywny, kilka kropli wystarczy), sokiem z cytryny, posypać posiekaną zieleniną i ewentualnie podprażonym na suchej patelni słonecznikiem czy posiekanymi orzeszkami.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/05/ryz-smazony-z-kurczakiem.html#sthash.Vi2nHFN7.dpuf

Komentarze

Popularne posty